Ogłoszenia Opole na Karczmaumalajki.pl > Wiadomości > Krapkowice świętują 20-lecie powiatu. Jest smacznie i kolorowo [ZDJĘCIA]

Krapkowice świętują 20-lecie powiatu. Jest smacznie i kolorowo [ZDJĘCIA]

Biegi przełajowe, pokazy pieczenia kołocza śląskiego, nauka udzielania pierwszej pomocy, potrawy z całego świata a do tego oczywiście występy artystyczne i kiermasze obuwia. W Krapkowicach zaczęło się dwudniowe święto z okazji 20-lecia powiatu. Impreza odbywa się pod hasłem „charytatywnie - muzycznie - sportowo”.Jedną z dzisiejszych atrakcji był pokaz pieczenia kołocza śląskiego. Przygotowano kilkanaście blach tego ciasta, jutro oceniane będą walory smakowe. Chętni mogli wziąć też udział w warsztatach pieczenia babeczek drożdżowych z musem dyniowym. Do jednego i drugiego zachęcali Bronisława Pietrek, Rita Grądalska, Jerzy Winnik i Paweł Grabowski.- Kołocz jest z serem, jabłkiem i makiem. Można śmiało zrobić ciasto z dynią, ale nie może się nazywać „kołocz śląski”. Do kołocza śląskiego nie ma przypisanej dyni. Potrzebna jest mąka, jajka, mleko, drożdże, cukier. Wyrabianie trwa 15 albo 20 minut, zależy czy z kilograma mąki, czy z połowy. Wyrabia się na dwie ręce. Ciasto musi być elastyczne, nie może się rwać, tylko naciągać. Trzeba całe serce w to włożyć, żeby kołocz dobrze wyszedł. No i muszą uświetnić ten kołocz „filongi”, czyli mak, jabłko i ser. Ale jeszcze jest dodatkowy kołocz bez filongów, tak zwany suchy, tylko z posypką - mówią Bronisława Pietre ...

Przeczytaj więcej: http://radio.opole.pl/100,293386,krapkowice-swietuja-20-lecie-powiatu-jest-smaczn